Tarvitaanko työssä rakkautta vai intohimoa?

Psykologi Esthel Perel sanoo, että rakkaus on vakautta ja turvallisuutta, inthimo puolestaan seikkailua ja tuntematonta. Normaalissa puhekielessä sekoitamme nämä käsitteet sulavasti keskenään. Ihastunut, intohimoinen ihminen lulee rakastavansa. Rakastava puolestaan ihmettelee, missä ovat ne suuret tunteet, jotka vyöryivät suhteen alussa? Kuoliko rakkaus? Tosiasiassa rakkaus on juuri silloin astunut elämään. Se vain saattaa näyttää pitkää nenää intohimolle.

Me toivomme, että ihmiset sitoutuisivat siihen mitä tekevät. Elämän paradoksi on se, että mitä sitoutuneempia me olemme, sitä suurempi riski on tylsistymiselle. Jäämme kiinni kaavoihin ja pidämme pian asioita jopa itsestäänselvyytenä. Tulemme töihin aamu kahdeksalta, otamme kupin kahvia, avaamme sähköpostin, katsomme työlistan läpi ja ryhdymme tekemään. Tämä prosessi luo monelle ihmiselle turvallisuutta ja sitä kautta syvääkin rakkautta omaa työtä kohtaan. Rakkaus ei kuitenkaan luo uutta. Rakkaus säilyttää vanhaa ja vaalii sitä. Haluamme, että rakkaus syvenee, mutta emme halua että se muuttuu toiseksi.

Muuttava voima on intohimo. Intohimo rakkaussuhteessa on kuitenkin haasteellinen. Miten tuot uutta, vaikka asioiden pitää samalla pysyä muuttumattomina? Eräs myyntijohtaja sanoi, että hän haluaisi nähdä myyntimiehissään saman intohimon päivällä asiakkaiden kanssa, kun heillä on illalla ravintolassa. Tämä myyntijohtaja ei ehkä ollut miettinyt, miten intohimoa rakennetaan.

Ensimmäinen asia on se, että vaihtelemme etäisyyttä työhömme ja kollegoihimme. Kun työtä tehdään välillä etänä tai asiakkaan luona, on taas virkistävää palata tutulle toimistolle. Tutut tuoksut, asioiden helppous ja tutut työkaverit palautuvat jälleen mieliin. Rakkaus näihin perusasioihin syvenee.

Toinen asia on se, että voi nähdä oman yrityksensä hyvässä valossa. Kun näkee että oma pomo loistaa TV haastattelussa, on kirjoittanut nasevan blogin, esiintyy edukseen asiakastilaisuudessa tai yritys saa vaikkapa tunnustusta vastuullisesta toiminnasta. Näissä tilanteissa näkee aina jotakin uutta omasta työstään ja työkavereistaan. Se saa innostumaan

Kolmas asia on se, että yritetään löytää asioita uudelleen tai jopa kokonaan uusia asioita. Joskus jopa vanhan jutun uudelleen harjoitteleminen voi riittää. Esimerkiksi myyntimiehillä tulee maneereita, joista päästään pois harjoittelemalla. Jokainen harjoitus on mahdollisuus löytää uutta. Myös asioiden miettiminen täysin uudesta lähtökohdasta voi toimia. Sen ei tarvitse olla suurisuuntaista. Se voi olla vaikka työpöytien sijoittelun uudistaminen. Tai se voi olla uuden työkalun käyttöönotto, tai yhdessä sovittu, täysin kokeellisen työmenetelmän testaus. Avainsanat ovat riskinotto ja leikillisyys.

Intohimo saa meidät yrittämään. Intohimo on se valloittaja, joka voittaa taistelut. Mutta ilman rakkautta eli turvallisuutta emme uskalla ottaa riskejä. Vastaus alkuperäiseen kysymykseen on siis, että ensin tarvitaan rakkautta, jotta intohimo lähtee lentoon.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Moni asia muuttunut.
Mahdollisuuksia on enemmän. Kauppaa tehdään aktiivisesti. Olisiko aika tavata ja saada hyviä asioita aikaan.

Jätä puhelinnumerosi ja paras aika tavoittaa, niin käydään yhdessä läpi miten saamme hyvät aikomukset kasvua vauhdittavaksi toiminnaksi. 

Moni asia muuttunut.
Mahdollisuuksia on enemmän. Kauppaa tehdään aktiivisesti. On aika jälleen tavata ja aktivoitua.

Jätä puhelinnumerosi ja paras aika tavoittaa, niin käydään nopeasti läpi miten saamme selkerangan suoristettua organisaatiosta. Luodaan pelisuunnitelma ja pelataan tiiminä!